Skip to main content

Watchman of the Lake Questions & Answers



Comprehension I

1. Why was the headman in a hurry to complete the road work?

Ans: The king was passing that way

2. The village headman asked Mara to keep away from the road workers because

Ans: he didn’t want a fool like Mara to show up and disturb the workers.  

3. How did Mara manage to draw the attention of the king? Why?

Ans: By jumping down from a tree. Since he couldn’t appear in public, he was hiding in a tree.

4. The Goddess’ command to Mara was to

Ans: build a tank across the river Veda.

5. How does the king respond to Mara’s information about the tank?

Ans: That Mara’s words are weighty and the King asks Mara to accompany him to the capital.

6. What does Mara advise his son in saving the lake and the creatures?

Ans: He advises his son that nothing that flies or swims or walks around the lake should ever be killed.

7. Why did the visitor approach Mara?

Ans: For water.

8. Mara rushed to the king because he wanted to save

Ans: c. the lake.

9. Mara was trembling at the king’s palace because

Ans: he was worried about the lake.

10. On what condition did Mara make the Goddess wait for him?

Ans: That she had to wait until he returned.

 II

1.   Was the headman justified in calling Mara a lunatic? Give reasons.

Ans: No. The headman was not justified in calling Mara a lunatic since he had a very important message to convey to the King. The headman calls Mara a lunatic merely on the ground that he was obstructing the roadwork. Though Mara tries to convince the headman that the Goddess had appeared in his dream, the village headman instead, orders his workmen to catch him and lock him up in the cellar. Here, the village headman is focussed on completing the roadwork, the most important priority for him as the King is to arrive there. He does not see any essence in Mara’s words when he talks about his dream. It is also clear from the background that the village headman and the workmen already knew Mara as a mischief maker. When the workmen were disturbed, the village man comes to know that Mara was peeping at them.   We can also make out in Mara’s comical dialogues that it is hard for the village headman to believe in Mara’s words. In fact, Mara’s humour sprinkled conversation and mannerism hardly give any scope for the village headman to think that what he really wishes to convey to the King is worthy of consideration. Even when Mara offers to tell the headman about the Goddess appearing in his dream and commanding him to convey an important message to the King, the headman chooses to ignore Mara’s words.

Comments

Popular posts from this blog

Watchman of the Lake Summary | Notes

Click for Questions & Answers Introduction R.K. Narayan is a well-known Indian writer who has written a series of books creating characters and situations that revolve around a fictitious town Malgudi. He is one of the three most prominent writers of early Indian literature in English. He showcased Indian Literature in English to the rest of the world. R.K. Narayan is regarded as one of India’s greatest English novelists. “Watchman of the Lake” is a dramatized version of his story, “The Watchman”. Synopsis “Watchman of the  Lake” is a beautiful dramatic adaptation of R.K. Narayan’s story which narrates the legend about a great rustic Mara’s sacrifice made for the conservation of a lake for the sake of the lives that depended on it for their survival. This play also highlights the invaluable gift of folk wisdom to humanity. Theme Scene 1 The play is set in a village near BabaBudan Hills in Karnataka. Mara, the protagonist and an innocent rustic presents ...

Everything I Need To Learn From The Forest II PU English Summary | Everything I Need To Learn From The Forest II PU English Notes

Click for the Questions and Answers Vandana Shiva is an internationally renowned activist for biodiversity and against corporate globalization. In the essay “Everything I Need To...” she explains about her early lessons of environmentalism. She also tells us how she learned the ideals of a good life from the forests such as diversity, freedom and co-existence. Vandana Shiva’s ecological journey started in the forests of the Himalaya. Her involvement in the contemporary ecology movement began with “Chipko”. Chipko Movement It was a nonviolent response to the large scale deforestation in the Himalaya region. In the 1970s peasant women in the Garhwal, Himalaya had come out in defence of the forests. Vandana Shiva noticed a gradual loss of forests in this region. She then decided to become a volunteer for the movement. Bio-diversity - Navadanya Farm / Navadanya Movement Chipko Movement taught Vandana Shiva biodiversity. She realized the importance of biodiversity bas...

I Believe That Books Will Never Disappear Summary | Notes

  Interview with Jorge Luis Borges  Introduction Jorge Luis Borges was an Argentine short story writer, essayist, poet and translator. In this interview conducted by Roberto Alifano a poet, storyteller, essayist and journalist from the city of General Pinto, province of Buenos Aires Borges talks about his early years of reading, his family, his blindness, books, poetry, metaphors and literature.  First Reading / On his mother Asked about his first reading, Borges proudly says that he was educated at his father’s library where he first read Grimm’s Fairy Tales. His mother, according to him, was an extraordinary person but he regrets having not been understanding of her. He didn't give her happiness which makes him guilty. He says that all of us take our mother for granted. Accordingly, we should treat our mother better. He remembers his mother as an intelligent and gracious woman.   On blindness Blindness to Borges is a way of life. He calls whatever happens ...